61249_t.jpg

Evenemang i juletid

Kom i rätt julstämning med något av alla julinspirerade evenemang som ordnas i föreningarna i december. Listan uppdateras kontinuerligt på öp.fi.
ÖP
60958_t.jpg

Fullt ös och familjär stämning i Österhankmo

Österhankmo bjuder för tredje gången in till revy med föreställningen ”Henkmo”. Det är en familjär revy som på ett underhållande sätt tar upp både lokala och regionala händelser. Fusionsdiskussionerna i Korsholm, en kärleksförklaring till hembyn och stora planer för ett kommande vinter-OS är axplock ur det digra revyprogrammet publiken får ta del av.
Jenny Nyman
60868_t.jpg

Hästhandel som går snett

För första gången spelas Sirkku Peltolas melankoliska pjäs på svenska. Tack vare dialekten är det lätt att placera handlingen på landsbygden, i ett hushåll där inredningen inte har förändrats sedan sjuttiotalet och där tre generationer och en ex-man bor under samma tak. En dikeskörning sätter punkt för drömmen om ett ekonomiskt klipp, och relationerna sätts på prov.
Caroline Mård
60664_t.jpg

Teater Jacob kastar loss revysäsongen

Teater Jacob firar sina 60 år med att sätta upp Goja 22 – Kastar loss. Revygänget bjuder på en sjöfartsinspirerad nummerrevy med sketcher, sång och dans kring lokala och globala teman.
Malin Andtbacka
60075_t.jpg

Här är årets nominerade

Varje år delas Johannesprisen ut till föreningsaktiva som utmärkt sig inom ungdomsrörelsen. Bekanta dig med årets nominerade här.
ÖP

ÖP nr. 4 2017

                                                     

 

 

Vi håller på att digitalisera ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

45990.jpg

Ungas delaktighet under luppen

09.10.2015 kl. 10:36
Hur delaktiga är unga idag? Hur kan du som arbetar med unga hjälpa dem att göra sina röster hörda? Hur kan du som ung påverka i frågor som berör dig? Dessa frågor och mycket mer kommer att behandlas på seminariet “Under luppen: ungas delaktighet och inflytande” som ordnas den 1 december i Vasa.  

Enligt Ungdomsenkäten som undersöker ungas välmående och livssituation i Österbotten är ungefär varannan ung person intresserad av att kunna påverka frågor som rör hemorten. Det kan handla om saker som skolmaten, byggande av fritidshallar och cykelvägar, eller åldersgränsen för sommarjobb. Bland dem som uppger att de inte vill påverka är den vanligaste orsaken att de inte vet hur de ska gå till väga. Många unga vill vara delaktiga i samhället, men de vill gärna veta mera om ämnet och hur de kan engagera sig. Enligt projektledare Cecilia Pensar är det här en orsak till att SÖU och Ungdomsforskarna vid Åbo Akademi nu planerar ett seminarium som riktar sig till alla som är intresserade av frågor som rör ungas delaktighet i samhället.

Seminariet “Under luppen: Ungas delaktighet och inflytande” ordnas den 1 december på Åbo Akademi i Vasa. På programmet står bland annat föreläsningar av nordiska experter, workshoppar, en paneldiskussion med ungdomar, och den österbottniska Ungdomsenkätens tioårsresultat presenteras för första gången.

- De workshoppar vi erbjuder riktar sig främst till unga, och tanken är att deltagarna ska få konkreta verktyg för hur de kan påverka både i näromgivningen och i en nordisk kontext, säger Cecilia Pensar.

På förmiddagen har programmet en mer lokal förankring då Ungdomsenkätens tioårsresultat presenteras. Forskaren Patrik Söderberg kommer att berätta hur utvecklingen har sett ut under de senaste tio åren gällande ungas delaktighet, välmående och livssituation i Österbotten. På eftermiddagen behandlas temat ur ett mer nordiskt perspektiv. Jan Grannäs, från Högskolan i Gävle, kommer att prata om delaktighet i skolan och diskutera skillnader mellan Sverige och Finland, medan Heidi Biseth från Norge föreläser om delaktighet via sociala medier. Till seminariet är både ungdomar och aktörer inom området välkomna.

 

Anmälningsformulär och mera information finns på www.luppen.fi.
Evenemanget finns också på facebook HÄR.
 
 
Foto: Caroline Mård
Irene Hagman
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver: