61249_t.jpg

Evenemang i juletid

Kom i rätt julstämning med något av alla julinspirerade evenemang som ordnas i föreningarna i december. Listan uppdateras kontinuerligt på öp.fi.
ÖP
60958_t.jpg

Fullt ös och familjär stämning i Österhankmo

Österhankmo bjuder för tredje gången in till revy med föreställningen ”Henkmo”. Det är en familjär revy som på ett underhållande sätt tar upp både lokala och regionala händelser. Fusionsdiskussionerna i Korsholm, en kärleksförklaring till hembyn och stora planer för ett kommande vinter-OS är axplock ur det digra revyprogrammet publiken får ta del av.
Jenny Nyman
60868_t.jpg

Hästhandel som går snett

För första gången spelas Sirkku Peltolas melankoliska pjäs på svenska. Tack vare dialekten är det lätt att placera handlingen på landsbygden, i ett hushåll där inredningen inte har förändrats sedan sjuttiotalet och där tre generationer och en ex-man bor under samma tak. En dikeskörning sätter punkt för drömmen om ett ekonomiskt klipp, och relationerna sätts på prov.
Caroline Mård
60664_t.jpg

Teater Jacob kastar loss revysäsongen

Teater Jacob firar sina 60 år med att sätta upp Goja 22 – Kastar loss. Revygänget bjuder på en sjöfartsinspirerad nummerrevy med sketcher, sång och dans kring lokala och globala teman.
Malin Andtbacka
60075_t.jpg

Här är årets nominerade

Varje år delas Johannesprisen ut till föreningsaktiva som utmärkt sig inom ungdomsrörelsen. Bekanta dig med årets nominerade här.
ÖP

ÖP nr. 4 2017

                                                     

 

 

Vi håller på att digitalisera ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

46093.jpg

Tre frågor med Calle Koskela

14.10.2015 kl. 13:22
Seminariet “Under luppen: Ungas delaktighet och inflytande” ordnas den 1 december i Vasa. Inför seminariet låter vi personer med koppling till evenemanget svara på tre snabba frågor på temat ungas delaktighet. Först ut är Calle Koskela som är en av konferenciererna och moderator för seminariets ungdomspanel.

Foto: Privat

 

1. Hur ser ungas möjlighet att påverka i kommunen ut enligt dig?

De ungas möjligheter att påverka i kommunen varierar stort. I vissa kommuner finns ungdomsfullmäktige med goda resurser och tät kontakt till kommunens "vuxna beslutfattare". I andra kommuner är situationen sämre, påverkningsmöjligheterna saknas kanske helt och hållet. I allmänhet skulle jag säga att möjligheterna att påverka i kommunen finns, men att de är relativt bortglömda. Med detta menar jag att de unga inte känner till dem, men också att de övriga beslutsfattarna inte är överdrivet intresserade av dem.

2. I vilka frågor tycker du att kommunen borde höra unga?

Detta är en intressant fråga. Ofta får man ju höra att de unga skall höras i frågor som gäller dem, men vilka frågor är de egentligen? Jag vill helst inte se någon skillnad mellan de unga och kommunens övriga invånare, och tycker således att de unga skall kunna höras i precis samma frågor som sina föräldrar. Sedan är det ju naturligtvis upp till ungdomarna själva att bestämma vilka frågor de vill prioritera.

3. Du kommer att medverka i seminariet, vad tycker du är viktigt att lyfts upp under den dagen?

Ett tema jag själv tycker är både aktuellt och viktigt är de nya påverkningskanalernas betydelse för de ungas delaktighet i framtiden. Hur kan t.ex. Twitter och Instagram användas i det kommunala påverkningsarbetet.
 

Mer information om seminariet finns på www.luppen.fi.

ÖP
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver: