60008_t.jpg

Musikteaterkurs på Jungsborg

Vill du fördjupa dig i musikal och teater? Den 30.9-1.10 ordnas det en tvådagars "Musikteaterkurs" på Jungsborg för alla som är intresserade.
ÖP
60006_t.jpg

Höstevenemang i Petalax Uf

Denna höst erbjuder ungdomsföreningen ett fullspäckat program med bland annat föreläsning, shoppingresa och aktiviteter för barn.
ÖP
59800_t.jpg

Humorshow i kvarnen

Pedersöre Teaters ”Humorkvarnen” bjuder på dråpliga lustigheter framförda av tokiga karaktärer i en intim miljö.
Malin Andtbacka
59613_t.jpg

Där satt den, Karleby Uf!

Den nostalgiska förtjusningen var stor när Karleby Uf framförde Ronja Rövardotter på Jungsborg i helgen. Har man sett filmen från 1984 så vet man vad man har att vänta sig. Tjusningen ligger i hur Karleby Uf har förverkligat alla de fenomen som är välkända från sagan och filmen.
Emilia Nord
59551_t.jpg

Evenemang i föreningarna

Än finns det tid att njuta av sommaren och vad våra föreningar har att bjuda på.
ÖP

ÖP nr. 2 2017

                                                                                                          

 

I år har SÖU 110-årsjubileum och med anledning av detta har vi gett ut en extratjock jubileumstidning:

 

Vi håller på att digitalisera ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                                         

 

 

59187.jpg

Jakten på det försvunna gräset

Publicerad 30.06.2017 kl. 15:28
Bykistons föreställning ”Ett gräsligt veckoslut” bjuder på skratt och spänning i form av försvunnet stöldgods, ansträngda förhållanden mellan mammor och döttrar och en gangster som får se sig lurad av två unga pojkar.

Petalax Hembygdsförenings sommarteater har tagit steget in i 2000-talet och utspelas under ett veckoslut på sommaren. Dragspelsmusiken, som blivit lite av ett signum för Bykiston, finns ännu med och passar bra in i omgivningarna kring Arstu. ”Ett gräsligt veckoslut” hade premiär 28 juni och spelas ännu fram till den 16 juli samt den 20 juli som gästspel på Kilens hembygdsområde i Sideby.

Handlingen utspelar sig kring gården Arstu under ett veckoslut. Två finurliga och kvicktänkta pojkar kommer över en blå väska med tvivelaktigt innehåll. Detta blir upptakten till pjäsen och leder till att skumraskaffärernas Mastermind och hans hantlangare kommer till gården på jakt efter sin försvunna väska. Utöver jakten på den försvunna väskan får vi följa en mormor, mamma och dotter som har olika åsikter om saker och ting. Mamman i huset är trött på dottern Alices festande och har inget till övers för dotterns nya pojkvän. När också mormor har karlbesök över natten blir det för mycket och dispyterna avlöser varandra. Även Finlands 100-års jubileum uppmärksammas när två ivriga patrioter dyker upp och vill ordna en hejdundrande fest på gården. Efter ihärdiga övertalningsförsök ansluter sig traktens byfåne till festkommittén och förberedelserna för festen kan börja.

Mor och dotter i vild dispyt. Från vänster i bild Amanda Byskata och Carina Nordman-Byskata. Foto: Jenny Nyman

Fyndiga ordvitsar och ordspråk är ett återkommande tema för Bykiston, dock blir det väl många språkfel för traktens polischef som försöker svänga sig med fina ord han inte behärskar. Det bärande temat för pjäsen är att inte dra förhastade slutsatser och inte döma någon efter utseendet. Som tidigare år på Arstu sjungs det mycket och sångerna och roliga ordväxlingar för handlingen framåt. Det är mycket som händer på ett enda veckoslut, skulle det inte ha stått i programbladet att pjäsen utspelar sig under en helg hade man lika gärna kunnat tro att det är en hel månad som gått.

Barnen som varit med under de senaste åren har växt upp och har i år många bärande roller, vilket är roligt att se. Framtiden för Bykiston teatern ser ljus ut med så många unga talanger engagerade i verksamheten.  

Huvudbilden: Smirnoff och hans hantlangare är på jakt efter sitt försvunna stöldgods. Från vänster Hans Snickars, Håkan Knip, Cajsa Salo, Tilde Strömsbäck, Celina Roos och Niko Saartenoja. Foto: Jenny Nyman

 

Ett Gräsligt Veckoslut

Manusförfattare och regi: Rafael Frans

Musik: Carl-Erik Herrmans

I rollerna: Amanda Byskata, Carina Nordman-Byskata, Kerstin Knip, Benjamin Lidman, Angelica Nyroos, Joel Berglund, Daniel West, Alex Sundsten, Torbjörn Strömsbäck, Tilde Strömsbäck, Celina Roos, Cajsa Salo, Hans Snickars, Håkan Knip, Niko Saartenoja, Henrik Rönnqvist, Jaakko Salo, Jasmine Langels, Frida Stenbacka.

Jenny Nyman
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver: