Föreningspost 25.10.2018

25.10.2018 kl. 13:38
Läs senaste föreningsposten här.
Hej! Den senaste upplagan av föreningsposten har landat i din inkorg. Läs om vad som är på gång just nu inom förbundet och annan information som det är bra att hålla koll på. Sprid gärna informationen vidare till andra föreningsaktiva!
 
Nätverksträffar för nyckelpersoner
Sitter du på en nyckelpost i föreningen? Skulle du vilja träffa andra föreningsaktiva som innehar samma uppgifter? Under det inkommande året kommer SÖU att ordna nätverksträffar för medlemsföreningarnas ordförande, kassörer och sekreterare. 
 
Den första nätverksträffen ordnas den 21 november klockan 18–20 i Vasa och riktar sig till föreningskassörer. På nätverksträffen ges nya och erfarna föreningskassörer möjlighet att nätverka med varandra och diskutera gemensamma frågor, samt ta del av en gästföreläsning. Mer information om träffen, samt anmälningsformulär, finns HÄR. Nätverksträffarna har efterlysts från fältet och de ordnas inom ramen för det Aktion Österbotten-finansierade projektet Bygdegården. 
 
Arkivhjälp
Projektet Klockars Online lär ut grunderna i arkivering och ger handledning i hur man ordnar allt från gamla protokoll till digitala foton. Vill ni ha hjälp med att få ordning på föreningsarkivet? Kontakta då projektledare Malin via malin(at)sou.fi eller tel. 040 1431 012. Det finns även möjlighet att låna en skanner för digitalisering och köpa arkivmappar för förvaring. 
 
Bygdegården informerar
Inom Bygdegården finns för tillfället fyra olika arbetsgrupper. Jämställd Förening är arbetsgruppen som funderar på jämställdhet inom föreningslivet. Framtidsgruppen diskuterar verksamhetsutveckling och medlemmarna består av föreningar som finns i byar där stor del av servicen lagts ner. Kommungruppen fokuserar på att föreningar startar upp samarbeten med sin kommun. Traditionsgruppen planerar ett evenemang som ska gå att tillämpa på de flesta ställen runtomkring i Österbotten. Om du är intresserad av att delta i någon av dessa, kan du gå in och kika på SÖU:s hemsida eller kontakta Nora på nora(at)sou.fi eller tel. 040 1805 036 för mera information.
 
SÖU:s traditionella julglögg
Även om det ännu är ett tag kvar till jul, har SÖU redan bokat in sin traditionella julglögg. Onsdagen den 12.12 mellan kl. 14 och 17.30 bjuder vi på glögg och julstjärnor på kansliet (Handelsesplanaden 10 D, 65100 Vasa). Skriv in datumet i kalendern redan nu!
 
Pidrospelare – titta hit!
Måndagen den 29 oktober är det äntligen dags för Pidro VM. Turneringen äger rum i Kvevlax Uf och anmälningar tas emot från klockan 17.30 och spelet inleds vid 18. Som vanligt är det tvåpersonerslag som gäller. Alla lag spelar tre omgångar, och därefter gör de åtta bästa lagen upp om vinsten i cupspel. Turneringen är öppen för alla och fina priser utlovas. Deltagaravgiften är 10 euro per lag. För mer information kontakta Jan Svanlund på telefonnummer 050 0260629.
 
Kulturfondens novemberansökan
Under novembermånad kan föreningar  ansöka om verksamhetsbidrag från Svenska Kulturfonden. Verksamhetsbidrag kan beviljas för kontinuerlig verksamhet inom kultur, utbildning eller föreningsliv och medborgaraktiviteter. Även bidrag för specialprojekt kan sökas. Mer information finns på www.kulturfonden.fi
 
Produktionsstöd för teaterföreningar
Precis som tidigare år kan amatörteatergrupper inom UF-rörelsen ansöka om produktionsstöd från FSU för höst- och vinterpjäser som uppförs under tiden 1.9.2018-28.2.2019. Sista ansökningsdagen är 5.11. För att ansöka om bidragen bör föreningen ha lämnat in förra årets teaterstatistik. Mer info om ansökningen finns HÄR.
 
Det nya inkomstregistret införs 1.1.2019
Inkomstregistret är en nationell elektronisk databas över arbetstagares inkomstuppgifter. Företag, föreningar, stiftelser och övriga som betalar ut lön skall från och med första januari 2019 anmäla löneuppgifter till Inkomstregistret inom fem kalenderdagar efter att lönen betalats ut.  Inkomstregistret ersätter årsanmälningar över löner och förmåner som tidigare lämnats in till Skatteförvaltningen, arbetspensionanstalter, arbetslöshetsförsäkringsfonden och arbetsolycksfallsförsäkringsbolag. Till Inkomstregistret skall man anmäla löner som betalats ut, naturaförmåner, arvoden och arbetsersättningar. Man skall också anmäla skattefria och skattepliktiga kostnadsersättningar (bland annat kilometerersättningar räknas hit). Mer info hittas på inkomstregistret.fi
 

Kom ihåg att följa med senaste nytt på hemsidan, instagram och facebook. Kontakt gärna oss på kansliet om ni har frågor!

 
Hälsningar,
SÖU:s personal

 

SÖU

Seminarium om bidrag för föreningshusrenovering

Går ni i renoveringstankar och vill veta mer om vilka möjligheter det finns till bidrag? Då ska ni delta i Svenska kulturfondens seminarium om renoveringsbidrag för föreningshus tisdagen den 21 januari i Helsingfors eller följa livestreamen.

Kansliet julstängt

SÖU:s kansli i Vasa håller stängt från 23.12-6.1. Vi önskar samtidigt alla medlemsföreningar, samarbetspartners och finansiärer en god jul och ett gott nytt år!

SÖU:s pidrokryssning

Häng med på SÖU:s första pidrokryssning till havs. Turneringen äger rum lördagen den 4 april på Wasaline.

ÖP:s läsarundersökning

Hjälp oss att göra vår tidning ännu bättre! Ge feedback på texter, bilder och layout och tävla samtidigt om ett presentkort från Netticket.

Vinterns revypremiärer

Årsskiftet kännetecknas av revypremiärer i många av våra medlemsföreningar. Och vad passar väl bättre än att inleda det nya året med en sammanfattning av det förra och samtidigt få träna skrattmusklerna med en riktigt bra revy.