Helgens evenemang

Vad händer i helgen? ÖP har sammanställt en lista över vilka evenemang som föreningarna bjuder på under helgen och inkommande vecka.
ÖP

Med staden som scen

FSU:s femte ungdomsproduktion ”Värklighet” är väldigt rätt i tiden. Med staden som kuliss berättar de tolv skådespelarna en historia om sociala medier, beroende och relationer.
Caroline Mård

Vårens evenemang i föreningarna

Det bjuds på mycket program i föreningarna under majmånad, allt från säsongsöppning av danspaviljongerna till morsdagslunch och loppis. Här är hela listan.
SÖU

Fira vappen i föreningarna

Många av våra föreningar bjuder program under vappen- och första maj helgen. ÖP har sammanställt en lista på vad som erbjuds.
SÖU

Medryckande revy i Småbönders

Publiken är direkt med på noterna och klappar takten redan till inledningssången i årets Småböndersrevy ”Svart på vit”. Musiken varvas sedan med underhållande sketcher om allt från vargar och vaccinmotstånd till prinsbröllop och sömnproblem.
Malin Andtbacka

ÖP nr. 4 2018

                                                     

 

Vi har digitaliserat ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

Ungas delaktighet under luppen

09.10.2015 kl. 10:36
Hur delaktiga är unga idag? Hur kan du som arbetar med unga hjälpa dem att göra sina röster hörda? Hur kan du som ung påverka i frågor som berör dig? Dessa frågor och mycket mer kommer att behandlas på seminariet “Under luppen: ungas delaktighet och inflytande” som ordnas den 1 december i Vasa.  

Enligt Ungdomsenkäten som undersöker ungas välmående och livssituation i Österbotten är ungefär varannan ung person intresserad av att kunna påverka frågor som rör hemorten. Det kan handla om saker som skolmaten, byggande av fritidshallar och cykelvägar, eller åldersgränsen för sommarjobb. Bland dem som uppger att de inte vill påverka är den vanligaste orsaken att de inte vet hur de ska gå till väga. Många unga vill vara delaktiga i samhället, men de vill gärna veta mera om ämnet och hur de kan engagera sig. Enligt projektledare Cecilia Pensar är det här en orsak till att SÖU och Ungdomsforskarna vid Åbo Akademi nu planerar ett seminarium som riktar sig till alla som är intresserade av frågor som rör ungas delaktighet i samhället.

Seminariet “Under luppen: Ungas delaktighet och inflytande” ordnas den 1 december på Åbo Akademi i Vasa. På programmet står bland annat föreläsningar av nordiska experter, workshoppar, en paneldiskussion med ungdomar, och den österbottniska Ungdomsenkätens tioårsresultat presenteras för första gången.

- De workshoppar vi erbjuder riktar sig främst till unga, och tanken är att deltagarna ska få konkreta verktyg för hur de kan påverka både i näromgivningen och i en nordisk kontext, säger Cecilia Pensar.

På förmiddagen har programmet en mer lokal förankring då Ungdomsenkätens tioårsresultat presenteras. Forskaren Patrik Söderberg kommer att berätta hur utvecklingen har sett ut under de senaste tio åren gällande ungas delaktighet, välmående och livssituation i Österbotten. På eftermiddagen behandlas temat ur ett mer nordiskt perspektiv. Jan Grannäs, från Högskolan i Gävle, kommer att prata om delaktighet i skolan och diskutera skillnader mellan Sverige och Finland, medan Heidi Biseth från Norge föreläser om delaktighet via sociala medier. Till seminariet är både ungdomar och aktörer inom området välkomna.

 

Anmälningsformulär och mera information finns på www.luppen.fi.
Evenemanget finns också på facebook HÄR.
 
 
Foto: Caroline Mård
Irene Hagman
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver: