62519_t.jpg

Sportlov i föreningarna

Under sportlovet bjuder många föreningar på olika program såsom friluftsaktiviteter, bio i lokalen och disco. På öp.fi hittar du listan över vad och när det händer.
ÖP
62245_t.jpg

Replot Uf bjuder på show

Replot Uf har i år valt att skippa den traditionella revyn. Istället bjuder man på en glittrande showkväll med sketcher, sånger och humoristiska inslag.
ÖP
62139_t.jpg

Terjärvrevy med skrattgaranti

Årets upplaga av Terjärv Uf:s nyårsrevy har fått namnet ”Eittaanstalttasi”, som på ren finlandssvenska betyder ett enda prackas. De två akterna belyser vitt skilda ämnen, men det som går som en röd tråd genom föreställningen är att ingenting går som på Strömsö.
Caroline Mård
61958_t.jpg

30 år med revy i Böle

Revyn ”Bäst före 2018” är en nostalgitripp med de bästa sketcherna ur den gedigna revyskatten som finns i Böle. Kompotten av äldre och nyskrivet material utgör en lysande helhet som föreställningen igenom får publiken att vrida sig av skratt.
Jenny Nyman
61931_t.jpg

En välkryddad soppa i Smedsby

Lögner, förvecklingar och moraliska kriser avlöser varandra i farsen ”Moralens väktare” i Smedsby Uf. Föreningen levererar en pjäs som genomsyras av en skickligt uppbyggd stämning och duktiga skådespelare. 
Cecilia Pensar

ÖP nr. 4 2017

                                                     

 

 

Vi håller på att digitalisera ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

45990.jpg

Ungas delaktighet under luppen

09.10.2015 kl. 10:36
Hur delaktiga är unga idag? Hur kan du som arbetar med unga hjälpa dem att göra sina röster hörda? Hur kan du som ung påverka i frågor som berör dig? Dessa frågor och mycket mer kommer att behandlas på seminariet “Under luppen: ungas delaktighet och inflytande” som ordnas den 1 december i Vasa.  

Enligt Ungdomsenkäten som undersöker ungas välmående och livssituation i Österbotten är ungefär varannan ung person intresserad av att kunna påverka frågor som rör hemorten. Det kan handla om saker som skolmaten, byggande av fritidshallar och cykelvägar, eller åldersgränsen för sommarjobb. Bland dem som uppger att de inte vill påverka är den vanligaste orsaken att de inte vet hur de ska gå till väga. Många unga vill vara delaktiga i samhället, men de vill gärna veta mera om ämnet och hur de kan engagera sig. Enligt projektledare Cecilia Pensar är det här en orsak till att SÖU och Ungdomsforskarna vid Åbo Akademi nu planerar ett seminarium som riktar sig till alla som är intresserade av frågor som rör ungas delaktighet i samhället.

Seminariet “Under luppen: Ungas delaktighet och inflytande” ordnas den 1 december på Åbo Akademi i Vasa. På programmet står bland annat föreläsningar av nordiska experter, workshoppar, en paneldiskussion med ungdomar, och den österbottniska Ungdomsenkätens tioårsresultat presenteras för första gången.

- De workshoppar vi erbjuder riktar sig främst till unga, och tanken är att deltagarna ska få konkreta verktyg för hur de kan påverka både i näromgivningen och i en nordisk kontext, säger Cecilia Pensar.

På förmiddagen har programmet en mer lokal förankring då Ungdomsenkätens tioårsresultat presenteras. Forskaren Patrik Söderberg kommer att berätta hur utvecklingen har sett ut under de senaste tio åren gällande ungas delaktighet, välmående och livssituation i Österbotten. På eftermiddagen behandlas temat ur ett mer nordiskt perspektiv. Jan Grannäs, från Högskolan i Gävle, kommer att prata om delaktighet i skolan och diskutera skillnader mellan Sverige och Finland, medan Heidi Biseth från Norge föreläser om delaktighet via sociala medier. Till seminariet är både ungdomar och aktörer inom området välkomna.

 

Anmälningsformulär och mera information finns på www.luppen.fi.
Evenemanget finns också på facebook HÄR.
 
 
Foto: Caroline Mård
Irene Hagman
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver: