Helgens evenemang

Vad händer i helgen? ÖP har sammanställt en lista över vilka evenemang som föreningarna bjuder på under helgen och inkommande vecka.
ÖP

Med staden som scen

FSU:s femte ungdomsproduktion ”Värklighet” är väldigt rätt i tiden. Med staden som kuliss berättar de tolv skådespelarna en historia om sociala medier, beroende och relationer.
Caroline Mård

Vårens evenemang i föreningarna

Det bjuds på mycket program i föreningarna under majmånad, allt från säsongsöppning av danspaviljongerna till morsdagslunch och loppis. Här är hela listan.
SÖU

Fira vappen i föreningarna

Många av våra föreningar bjuder program under vappen- och första maj helgen. ÖP har sammanställt en lista på vad som erbjuds.
SÖU

Medryckande revy i Småbönders

Publiken är direkt med på noterna och klappar takten redan till inledningssången i årets Småböndersrevy ”Svart på vit”. Musiken varvas sedan med underhållande sketcher om allt från vargar och vaccinmotstånd till prinsbröllop och sömnproblem.
Malin Andtbacka

ÖP nr. 4 2018

                                                     

 

Vi har digitaliserat ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

Tre frågor med Calle Koskela

14.10.2015 kl. 13:22
Seminariet “Under luppen: Ungas delaktighet och inflytande” ordnas den 1 december i Vasa. Inför seminariet låter vi personer med koppling till evenemanget svara på tre snabba frågor på temat ungas delaktighet. Först ut är Calle Koskela som är en av konferenciererna och moderator för seminariets ungdomspanel.

Foto: Privat

 

1. Hur ser ungas möjlighet att påverka i kommunen ut enligt dig?

De ungas möjligheter att påverka i kommunen varierar stort. I vissa kommuner finns ungdomsfullmäktige med goda resurser och tät kontakt till kommunens "vuxna beslutfattare". I andra kommuner är situationen sämre, påverkningsmöjligheterna saknas kanske helt och hållet. I allmänhet skulle jag säga att möjligheterna att påverka i kommunen finns, men att de är relativt bortglömda. Med detta menar jag att de unga inte känner till dem, men också att de övriga beslutsfattarna inte är överdrivet intresserade av dem.

2. I vilka frågor tycker du att kommunen borde höra unga?

Detta är en intressant fråga. Ofta får man ju höra att de unga skall höras i frågor som gäller dem, men vilka frågor är de egentligen? Jag vill helst inte se någon skillnad mellan de unga och kommunens övriga invånare, och tycker således att de unga skall kunna höras i precis samma frågor som sina föräldrar. Sedan är det ju naturligtvis upp till ungdomarna själva att bestämma vilka frågor de vill prioritera.

3. Du kommer att medverka i seminariet, vad tycker du är viktigt att lyfts upp under den dagen?

Ett tema jag själv tycker är både aktuellt och viktigt är de nya påverkningskanalernas betydelse för de ungas delaktighet i framtiden. Hur kan t.ex. Twitter och Instagram användas i det kommunala påverkningsarbetet.
 

Mer information om seminariet finns på www.luppen.fi.

ÖP
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver: