62519_t.jpg

Sportlov i föreningarna

Under sportlovet bjuder många föreningar på olika program såsom friluftsaktiviteter, bio i lokalen och disco. På öp.fi hittar du listan över vad och när det händer.
ÖP
62245_t.jpg

Replot Uf bjuder på show

Replot Uf har i år valt att skippa den traditionella revyn. Istället bjuder man på en glittrande showkväll med sketcher, sånger och humoristiska inslag.
ÖP
62139_t.jpg

Terjärvrevy med skrattgaranti

Årets upplaga av Terjärv Uf:s nyårsrevy har fått namnet ”Eittaanstalttasi”, som på ren finlandssvenska betyder ett enda prackas. De två akterna belyser vitt skilda ämnen, men det som går som en röd tråd genom föreställningen är att ingenting går som på Strömsö.
Caroline Mård
61958_t.jpg

30 år med revy i Böle

Revyn ”Bäst före 2018” är en nostalgitripp med de bästa sketcherna ur den gedigna revyskatten som finns i Böle. Kompotten av äldre och nyskrivet material utgör en lysande helhet som föreställningen igenom får publiken att vrida sig av skratt.
Jenny Nyman
61931_t.jpg

En välkryddad soppa i Smedsby

Lögner, förvecklingar och moraliska kriser avlöser varandra i farsen ”Moralens väktare” i Smedsby Uf. Föreningen levererar en pjäs som genomsyras av en skickligt uppbyggd stämning och duktiga skådespelare. 
Cecilia Pensar

ÖP nr. 4 2017

                                                     

 

 

Vi håller på att digitalisera ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

46093.jpg

Tre frågor med Calle Koskela

14.10.2015 kl. 13:22
Seminariet “Under luppen: Ungas delaktighet och inflytande” ordnas den 1 december i Vasa. Inför seminariet låter vi personer med koppling till evenemanget svara på tre snabba frågor på temat ungas delaktighet. Först ut är Calle Koskela som är en av konferenciererna och moderator för seminariets ungdomspanel.

Foto: Privat

 

1. Hur ser ungas möjlighet att påverka i kommunen ut enligt dig?

De ungas möjligheter att påverka i kommunen varierar stort. I vissa kommuner finns ungdomsfullmäktige med goda resurser och tät kontakt till kommunens "vuxna beslutfattare". I andra kommuner är situationen sämre, påverkningsmöjligheterna saknas kanske helt och hållet. I allmänhet skulle jag säga att möjligheterna att påverka i kommunen finns, men att de är relativt bortglömda. Med detta menar jag att de unga inte känner till dem, men också att de övriga beslutsfattarna inte är överdrivet intresserade av dem.

2. I vilka frågor tycker du att kommunen borde höra unga?

Detta är en intressant fråga. Ofta får man ju höra att de unga skall höras i frågor som gäller dem, men vilka frågor är de egentligen? Jag vill helst inte se någon skillnad mellan de unga och kommunens övriga invånare, och tycker således att de unga skall kunna höras i precis samma frågor som sina föräldrar. Sedan är det ju naturligtvis upp till ungdomarna själva att bestämma vilka frågor de vill prioritera.

3. Du kommer att medverka i seminariet, vad tycker du är viktigt att lyfts upp under den dagen?

Ett tema jag själv tycker är både aktuellt och viktigt är de nya påverkningskanalernas betydelse för de ungas delaktighet i framtiden. Hur kan t.ex. Twitter och Instagram användas i det kommunala påverkningsarbetet.
 

Mer information om seminariet finns på www.luppen.fi.

ÖP
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver: