64211_t.jpg

Helgens evenemang

Vad händer i helgen? ÖP har sammanställt en lista över vilka evenemang som föreningarna bjuder på under helgen och inkommande vecka.
ÖP
63995_t.jpg

Med staden som scen

FSU:s femte ungdomsproduktion ”Värklighet” är väldigt rätt i tiden. Med staden som kuliss berättar de tolv skådespelarna en historia om sociala medier, beroende och relationer.
Caroline Mård
63812_t.jpg

Vårens evenemang i föreningarna

Det bjuds på mycket program i föreningarna under majmånad, allt från säsongsöppning av danspaviljongerna till morsdagslunch och loppis. Här är hela listan.
SÖU
63696_t.jpg

Fira vappen i föreningarna

Många av våra föreningar bjuder program under vappen- och första maj helgen. ÖP har sammanställt en lista på vad som erbjuds.
SÖU
63507_t.jpg

Medryckande revy i Småbönders

Publiken är direkt med på noterna och klappar takten redan till inledningssången i årets Småböndersrevy ”Svart på vit”. Musiken varvas sedan med underhållande sketcher om allt från vargar och vaccinmotstånd till prinsbröllop och sömnproblem.
Malin Andtbacka

ÖP nr. 4 2018

                                                     

 

Vi har digitaliserat ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

46248.jpg

Tre frågor med Marina Lindell

21.10.2015 kl. 16:13
Seminariet “Under luppen: Ungas delaktighet och inflytande” ordnas den 1 december i Vasa. Inför seminariet låter vi personer med koppling till evenemanget svara på tre snabba frågor på temat ungas delaktighet. Marina Lindell drar en workshop på seminariet där det bland annat diskuteras hur man kan vara med och påverka. I intervjun berättar hon mera om workshopen samt diskuterar nya påverkningskanaler för unga.

1. Enligt Ungdomsenkäten är bara hälften av de österbottniska ungdomarna i högstadiet intresserade av att påverka i samhället. Vad tror du kan vara orsaken till det här?

Jag tror inte att det handlar om bristande politiskt intresse. Vi behöver bara se på det ökade antalet medlemmar i sociala rörelser och ideella organisationer för att se att det finns ett engagemang hos ungdomarna att vara med och påverka i samhället. Ungdomar tenderar att aktivera sig när det känns meningsfullt och viktigt för dem, t.ex. om något berör dem personligen, om det handlar om att förverkliga en idé eller om att hjälpa andra. Politiken och politiker engagerar inte och det behövs därför nya kanaler och nya arenor där ungdomarna kan vara med och påverka vad som sker i samhället. En stor del av ungdomarnas liv levs på nätet och kanske är det via nätet nya påverkningskanaler borde komma?

Istället för att se ungdomars minskade intresse att vara med och påverka som ett problem borde vi se på varför de inte vill vara med och påverka och hur vi kan nå dem bättre. Politiken upplevs av många som komplex och omständig, och demokrati och inflytande måste göras mera tillgängligt.

 

2. Tror du att ungdomarna vet tillräckligt om vilka möjligheter det finns att påverka i samhället?

Jag tror nog ungdomarna känner till de traditionella möjligheterna att påverka men många är inte så intresserade av att delta den vägen. Vi behöver möta ungdomarna på deras egna arenor och skapa nya påverkningsmöjligheter som finns nära dem. Ungdomar är ingen enhetlig grupp utan består av olika individer med olika intressen och behov och det behöver därför finnas olika kanaler för dem att påverka. Många nya initiativ har tagits i form av ungdomsråd, ungdomsjuryer, fokusgrupper, men det finns mycket mer arbete att göra här. På lokalnivå finns en enastående möjlighet att testa olika idéer. Ungdomar är inte i grunden ointresserade men tenderar att välja mindre konventionella och mindre organiserade aktiviteter för att delta.

 

3. Du håller en workshop på seminariet. Vad kommer den att handla om?

Min workshop handlar om hur ungdomar kan göra sin röst hörd. Vi kommer att utgå från både traditionella och nya påverkningskanaler. En röd tråd i workshopen är att deltagarna själva skall få möjlighet att fundera kring nya sätt att påverka i samhället. Vi kommer också att fundera kring åsikter och hur åsikter bildas och förändras. Att förstå syftet med att vara med och påverka och hur det skapar vårt samhälle är omöjligt om du inte kan koppla det till din egen situation. Workshopen kommer att fokusera både på hur och varför man skall vara med och påverka.


Mera information hittar ni på www.luppen.fi och där kan ni också anmäla er till seminariet.
Irene Hagman
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver: