64211_t.jpg

Helgens evenemang

Vad händer i helgen? ÖP har sammanställt en lista över vilka evenemang som föreningarna bjuder på under helgen och inkommande vecka.
ÖP
63995_t.jpg

Med staden som scen

FSU:s femte ungdomsproduktion ”Värklighet” är väldigt rätt i tiden. Med staden som kuliss berättar de tolv skådespelarna en historia om sociala medier, beroende och relationer.
Caroline Mård
63812_t.jpg

Vårens evenemang i föreningarna

Det bjuds på mycket program i föreningarna under majmånad, allt från säsongsöppning av danspaviljongerna till morsdagslunch och loppis. Här är hela listan.
SÖU
63696_t.jpg

Fira vappen i föreningarna

Många av våra föreningar bjuder program under vappen- och första maj helgen. ÖP har sammanställt en lista på vad som erbjuds.
SÖU
63507_t.jpg

Medryckande revy i Småbönders

Publiken är direkt med på noterna och klappar takten redan till inledningssången i årets Småböndersrevy ”Svart på vit”. Musiken varvas sedan med underhållande sketcher om allt från vargar och vaccinmotstånd till prinsbröllop och sömnproblem.
Malin Andtbacka

ÖP nr. 4 2018

                                                     

 

Vi har digitaliserat ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

60075.jpg

Här är årets nominerade

23.09.2017 kl. 07:27
Varje år delas Johannesprisen ut till föreningsaktiva som utmärkt sig inom ungdomsrörelsen. Bekanta dig med årets nominerade här.

Den österbottniska ungdomsrörelsen och alla de tusentals eldsjälar som lägger både tid och engagemang på föreningslivet firas varje år på Johannesgalan. I samband med galan delas Johannepris ut till de föreningsaktiva som under året utmärkt sig inom någon av de sex kategorierna. I år hålls Johannesgalan den 28 oktober i Pörtom Uf som blev årets förening förra året.

Vinnarna röstas fram av SÖU:s medlemsföreningar och en jury bestående av sakkunniga. Juryn detta år består av Anna Bertills (VD Folkhälsan Utbildning och tidigare ordförande för SÖU), Emma Wester (AKTION Österbotten), Anna-Lena af Hällström (Styrelsemedlem i Svenska Kulturfonden och tidigare Uf-aktiv) samt Roger Källman (YLE Österbotten). 

Varje medlemsförening i SÖU har en röst. Röstningen sker via ett elektroniskt formulär. Mer information och länken till röstningsformuläret finns HÄR. Sista dagen för att rösta är 15 oktober.

Här är årets nominerade:

 

Årets förening

Årets förening är en grupp som har vidareutvecklat sin verksamhet. Nytänkande och målmedvetenhet kännetecknar deras arbete. Årets förening är en förening som påverkar sitt närsamhälle på ett positivt sätt.
 
Wassor Uf
Wassor UF har under de senaste åren markant utökat sin verksamhet. Föreningen har arrangerat många framgångsrika evenemang, till exempel Vassorloppet, fisketävling och volleybolltävling, och olika aktiviteter för alla åldrar. Föreningen har demonstrerat en stark framåtanda. Tillvaron har förgyllts för både invånarna i Vassor by och för oss i omgivningarna. Styrelsens insats och driftighet har definitivt gjort föreningen förtjänt av titeln Årets förening.
 
Övermalax Uf
Inom Övermalax Uf finns stora hjärtan som gör mycket för de svagaste i närområdet. Exempel på det här är den verksamhet som ordnas för de allra yngsta barnen, barnfester och -discon samt andra evenemang med låg tröskel för att delta. Föreningen samarbetar med byns övriga föreningar och aktörer; man har deltagit i matinsamlingar till mindre bemedlade inför julen, skänkt ballonger till barn på VSC samt ordnat program tillsammans med och för asylsökande. Små gester som gör stor skillnad för de enskilda.
 
Forsby Bollklubb r.f.
Forsby Bollklubb r.f. är en aktiv förening med anor. Föreningen arrangerar allt från Tractor pulling, pubkvällar, mogendans, konserter och allsångskvällar. Föreningens evenemang når en bred publik. Forsby Bollklubb har genom åren renoverat och hållit lokaliterna snygga och trivsamma. Forsby Bollklubb har fått byns ungdomar, unga vuxna och äldre att hjälpa till vid olika evenemang och talkon, och alla trivs tillsammans vid danspaviljongen Forsby på toppen.

 

Årets Johannes

Årets Johannes kan lika gärna vara en Johanna. Pristagaren är en person som aktivt arbetar för eller med unga. Åldersmässigt kan personen vara från 5 till 105, det viktiga är att hen gör något för att förbättra de ungas situation eller skapar verksamhet för unga. Mottagaren kan även vara en grupp eller organisation.
 
Johan Lasén
Johan har hållit Lillby Uf som en nytänkande och livskraftig förening under sin tid som ordförande. Han är också aktiv inom många andra föreningar. Under året har Johan hållit i trådarna för renoveringen vid Klacken. Han har satt Klacken på kartan i och med Klacken party som han stått bakom i åtta års tid. Nya evenemang har också ordnats under sommaren då Klacken-paviljongen fyllt 50 år. Johan engagerar hela byn, både gammal som ung. Han tar tag i saker och brinner för föreningslivet.
 
Alexandra Nyroos
Alexandra har varit styrelsemedlem i Petalax Uf under många år och som dragare av ungdomsutskottet har hon konstant levererat nya idéer om hur man kan aktivera barn och unga. Tack vare Alexandra har föreningen en bred barn- och ungdomsverksamhet. Välbesökta mini-, knatte- och limsadisco, bildorientering, spökjakt, bussresor till Power Park, gårdsloppis mm - alla evenemang arrangerade av Alexandra tillsammans med de ungdomar hon fått med. Alexandra har många järn i elden men ändå hinner hon med allt hon lovat.
 
Matts Joskitt
Matts är en aktiv ungdom i Forsby Bollklubb. Sedan några år tillbaka är han med i styrelsen och till hans specialuppgift hör att sköta marknadsföringen av föreningens evenemang. Matts har hand om annonseringen, ser till att affischer görs och blir uppsatta i nejden och att evenemangen syns och hörs i sociala medier. Han har lätt för att få kontakt med byns unga och får dem engagerade i att delta i talkon och hjälpa till med olika evenemang. Matts är en aktiv, drivande, social och omtänksam person. 

 

Årets inventarie

I varje förening finns en person som alltid är där, med en enorm kärlek och omsorg om sin förening. De arbetar oftast i det tysta, ser till att dörren alltid är öppen, kaffet alltid är kokat och att sådant man inte ser fungerar som det ska. Årets Inventarie kan även vara en person som under många år ihärdigt skött en förtroendepost eller annan uppgift i sin förening.
 
Ann-Marie ”Ami” Berglund
Ami är alltid med och fixar, allt från att jäsa mjöd till att rycka ut med kort varsel. Hon är en given deltagare under månadsmötena i Kärklax Uf, oberoende av om hon sitter i styrelsen eller inte. Hon är en trägen talkoarbetare och funktionär och ser till att lokalen alltid är i ordning. Ami ser i det tysta till så att allt fungerar, att allt från bulla till wc-papper finns till förfogande. I många år har hon sett till att verksamheten fungerat, hon är en ovärderlig kraft som bidrar till att allt flutit på.
 
Alf Burman
Alf har varit kassör i Koskö Hembygdsförening i 46 år, och är fortfarande aktiv på samma post. Dessutom är han vår "hustomte" i föreningen. Alf ställer alltid upp på talko, han har jobbat ihop flera tusen timmar talko, och han ser till så att allt som ska göras blir gjort. Han brinner verkligen för föreningen. Som ordförande jobbar jag sida vid sida med honom i allt och ser hur han trivs med sitt uppdrag. Han är verkligen en eldsjäl.
 
Gun Inborr
Gun är aktiv i Forsby Bollklubb. Hon sitter med i föreningens styrelse sedan många år tillbaka och är föreningens mångåriga kassör. Gun är alltid på plats vid talkon eller när något evenemang går av stapeln vid Forsby på toppen. Det är Gun man frågar då det är något man undrar över gällande Forsby Bollklubb och man får alltid ett vänligt och korrekt svar. Gun hjälper till med serveringen och är ordningsman vid Forsby på toppen då det arrangeras något. Hon är verkligen en inventarie. 

 

Årets tändstift

För att starta en brand behövs en gnista, för att upprätthålla verksamhet i en förening krävs även att någon tänder till. Årets Tändstift är en person som engagerar andra, en idéspruta, den som får med hela gänget och skapar vi-anda!
 
Yvonne Bergvik
Yvonne är medlem i Svenska Föreningen Brahegården. Hon är en person som alltid ställer upp, som sprudlar av idéer och som tar beslut i föreningen. Yvonne skapar vi-anda  och är den som drar ihop folk när det behövs. Man kan verkligen lita på Yvonne.
 
Anna Påfs
Anna är Kärklax Uf:s festfixare som styr upp fester med allt från rock- till hawaiitema. Hon kommer med nya och kreativa idéer. Ofta är hon den som tänder en gnista som styrelsen spinner vidare på, det kan gälla hur skyltar ska se ut, att vi ska servera frukt och grönt på minidisco eller att vi ska ordna en familjedag. Anna, föreningens egen Ernst Kirchsteiger, är den som under vintern kommit med inredningsidéer då vi ytrenoverat. Hon inspirerar oss andra och är en ovärderlig tillgång för vår verksamhet.
 
Annika Pettersson
Annika är aktiv i Forsby Bollklubb. Hon är verkligen en idéspruta. När serveringen gjordes om till pub vid Forsby på toppen var det Annika som kom med idéerna om hur det skulle inredas och dekoreras i puben. Hon var själv med och förverkligade det hela och resultatet blev mycket bra. När något arrangeras vid Forsby på toppen hjälper Annika till på talkon, med serveringen eller är ordningsman.

 

Årets talkokraft

Oberoende om det ska skalas potatis, målas om eller räfsas löv är hen där. Oftast först på plats och sist hem. Det finns alltid något att göra i en förening, Årets talkokraft tar sig an alla uppgifter med samma energi, en riktig arbetshäst! Årets Talkokraft kan vara en person men även ett gäng eller en grupp som jobbar intensivt tillsammans.
 
Christian Rönn
Christian är en person som ställer upp i vått och torrt. Han är aktiv inom Smedsby Uf och Korsholms teater. Behöver någonting fixas så ordnar han det. Han bygger, sköter det tekniska och rekvisita, skjutsar skådespelare hit och dit och mycket mera. Behöver man något är det honom man ska fråga. Han är guld värd att ha i en förening. Han ger mycket av sin tid för att få allt att fungera. Han är en otroligt snäll, trevlig och rolig person att ha med på talko.
 
Peter Berglund & Sven Lindberg
Tillsammans har Peter och Sven ägnat sin fritid senaste vinter till att genomföra en omfattande renovering av serveringsutrymmet i Kärklax Uf, något som har gynnat alla i byn. Peter är den som varit med längst i styrelsen och den som träget besöker lokalen och ser till att allt är som det ska. Sven är vår IT-expert som under vintern installerat en projektor och sett till att det numera är möjligt att hålla möten med modern teknik i lokalen. Bägge är trägna talkokrafter som åstadkommer mycket i föreningen.
 
Victor Granvik
Victor har plöjt ner otaliga timmar i Övermark Uf:s lokal under alla evenemang som ordnats. Han är oftast först på plats och den sista som går. Trots att han får ledigt under vissa evenemang är han ändå på plats för att ordna saker och hjälpa de andra. Under Tjärdalsveckan i somras spenderade han över 80 timmar under åtta dagar för att se till att allt var i skick. Han la ner oräkneliga timmar på att ta hand om pappersarbete inför evenemanget. Victor har under flera år dragit ett stort lass för föreningen. 

 

Årets underhållare

Årets Underhållare är en person som brinner för kultur! Hen vurmar för teater, dans, musik eller något annat inom kultur. Personen kan, men behöver inte vara, den som står längst fram på scen. För en lyckad verksamhet krävs allt från regi och scenografi till tekniker, producenter och bokare av artister som kan sin sak och gör rätt val.
 
Kennet Lindbäck
Första gången på en revyscen gjorde Kennet succé. Vi i Lappfjärd Uf:s revygäng såg hans potential, men aldrig trodde vi väl att han skulle gå om oss alla med hästlängder. Hans tolkning av en motorsåg i årets revy är något man ännu pratar om "i byin". Kennet fungerade även som en alltiallo före årets revyföreställning och skötte om flera uppgifter i kulisserna. 
 
Bengt Burman
Bengt har spelat amatörteater i Koskö hembygdsförening i snart 20 år. Det är även han som regisserat alla föreningens spex sedan år 2001. Han är en idéspruta och han har alltid varit med och skrivit spexen.
 
Kurt Rusk
Kurt är både regissör och manusförfattare i Taklax revy. Han har en förmåga att från år till år lyfta föreställningarna och aktörerna till en ny nivå. Kurt får aktörer att utvecklas och bli bättre och bättre för varje föreställning.

 

Bild: Vinnarna av Johannesprisen 2016.

ÖP
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver: