61958_t.jpg

30 år med revy i Böle

Revyn ”Bäst före 2018” är en nostalgitripp med de bästa sketcherna ur den gedigna revyskatten som finns i Böle. Kompotten av äldre och nyskrivet material utgör en lysande helhet som föreställningen igenom får publiken att vrida sig av skratt.
Jenny Nyman
61931_t.jpg

En välkryddad soppa i Smedsby

Lögner, förvecklingar och moraliska kriser avlöser varandra i farsen ”Moralens väktare” i Smedsby Uf. Föreningen levererar en pjäs som genomsyras av en skickligt uppbyggd stämning och duktiga skådespelare. 
Cecilia Pensar
61823_t.jpg

Energiskt teamwork i Pörtom

Revyn "Tillsammans" i Pörtom får premiärpubliken att vika sig av skratt flera gånger. Sketcherna innehåller både vardagliga bekymmer, men också allvarligare ämnen. Både det stora och det lilla behandlas skickligt i årets revy i Pörtom Uf.
Sofia Sundholm
61825_t.jpg

Lokala lustigheter på Brahegården

Braherevyn Kåm å kuck består av drygt tjugo finurliga och snabba nummer. Skämten om lokala händelser och personer haglar tätt i årets revy.
Sofia Sundholm
61849_t.jpg

Nytändning för Karlebyrevyn

Nytänk är ledordet för årets Karlebyrevy. Revygänget vid Jungsborg blandar traditionella revysketcher med imponerande sång- och dansnummer i äkta musikalanda kryddat med smarta tekniska lösningar.
Malin Andtbacka

ÖP nr. 4 2017

                                                     

 

 

Vi håller på att digitalisera ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

61697.jpg

Kia Lundberg-Kankare är årets amatörteaterprofil

21.12.2017 kl. 08:54
Kia Lundberg-Kankare har länge varit en mångsysslare inom den finlandssvenska amatörteatern. Finlands Svenska Ungdomsförbund vill nu premiera hennes värdefulla arbete med titeln Årets amatörteaterprofil 2017.

– Tosi kiva, jag blev helt jätteöverraskad, utbrister Lundberg-Kankare när FSU ringer upp henne för att berätta om premieringen.

Det var egentligen av en ren slump som hon började jobba med teater. Året var 2000 och hon hade läst i en annons att Vanda teaterförening sökte folk för produktionen ”Robban, tjuvar och tjinuskisås”.

– Jag sa åt min dotter Pia att det här sku säkert vara en kiva juttu för dig. Min andra dotter Stina ville också komma med och det slutade med att vi alla tre hamnade både på och bakom scenen under produktionen. På den vägen är det, skrattar hon.

Efter en längre tid med sagor och andra pjäser främst riktade åt barn, tyckte hon det var dags att börja göra teater för vuxna. År 2011 grundade hon tillsammans med några kompisar, teaterföreningen Rampfeber. Tidigare i år satte gruppen upp pjäsen ”Fyrvaktarens flickor”. Pjäsen spelades förutom på sommarteatrarna runtom i Svenskfinland, också på flera äldreboenden och för pensionärsföreningar.

– Det finns massor av äldre personer som vill njuta av teater, men som kanske inte har möjlighet att ta sig till spelplatsen. Vi tänkte att om inte Mohammed kommer till berget så får berget komma till Mohammed, säger hon.

En utmaning som gruppen stötte på när de skulle erbjuda pjäsen för äldreboenden, var att den var lite väl lång. En del boenden tog inte emot den eftersom de trodde att de äldsta klienterna inte skulle orka sitta så länge. Gruppen har inför nästa höst beställt en nyskriven, kortare pjäs som skall fungera bättre i sammanhanget. Den annars pratglada Kia Lundberg-Kankare blir förbehållsam då hon ställs frågor om den nya pjäsen.

– Pjäsen är tillsvidare ganska top secret, men det kommer att bli en komedi, och vi är tre personer som spelar i den, avslöjar hon.

Kia Lundberg-Kankare som till yrket är dekoratör har även figurerat inom AV-teatern i Helsingfors under snart tio år. För tillfället jobbar hon där som kläddesigner för den kommande pjäsen Skvaller. Då någon har jobbat med flera olika arbetsuppgifterna inom teaterproduktion, är det givet att ställa frågan: Vilken uppgift är trevligast?

– Det är förstås roligt att stå på scen, och det här med scenografi är nog också jätteroligt. Det är till och med kiva att koka kaffe. Nä, vet du, det är nog hela paketet! 

Kia Lundberg-Kankare kommer att premieras till Årets amatörteaterprofil i samband med UF-strategiseminariet som FSU arrangerar i Tammerfors den 27 januari. 

 

Bild: Albert Häggblom

Oskar Koivumäki, FSU
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver: